School: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Dhún na nGall
Máire C. Ní Choileáin

1. (continued from previous page)
    damh i gclúid na mónadh fein”. “Maith go leor” arsa sise go doithcheallach, “luigh shíos annsin i gclúid na mónadh”. Dheamhan ibhfad gur thuit an bacach bocht ‘na chodhladh agus níor cuireadh aon suim ann ní budh mhó.
    Bhí an cailín ag tionntodh taobh na muice, bhí bean an toighe ag tárraingt uirthí an buideal uisge beatha agus an fear coimhthigheach ag ríneadh amach a chosa go teas na teineadh nuair go díreach, mhothuigh siad tormán an bheithidhig ag teacht léim gach duine ‘na sheasamh. Tógadh dámhac agus cuireadh an fear faoi. Cuireadh an buideal i gcúl na biolátaí agus an bulaibhín faoi sgála ar an dreisiúr. Caitheadh an beir agus an bagún suas ‘un t-seómra agus isteach le fear a’ toighe.
    “Nach luath phill tú”? arsa’n bhean agus í ‘g iarraidh an crith - eagla a chongbhail d’é a glór.
    “Níor bhféidir le aon mach máthair no beidhitheach gearran a bheith amuigh anocht” arsa seisean, ag deánamh aníos ar an chrios teineadh. Mothuighim boladh bréagh bagúin agaibh arsa seisean, ag amharc thart. “An cailín a bhí leigheadh uaisc annsin”
    AT1360B: Flight of the Woman and her Lover from the Stable
    Máire Ní hEigheartaigh