Scoil: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Donegal
Máire C. Ní Choileáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Peadar gó rabh gnoithe aige leis. Chuaidh Peadar fhad leis agus nuair a chúaidh se iseach 'un toighe. lábhair an mínistir agus dubhairt se "Tá lúthghair orm go bhfuil tú gáibhte sa deireadh : tábhair an laimh dam go bfuil sin fíor ' arsa Peadar , 'Bheurfaidh' arsa an Ministiúr , agus thug. Ní luaithe a fuair Peadar greim ar láimh an Ministiur na thoisigh sé ag teannadh uirthi. D'iarr an ministir ar a láimh leigint amach agus dubhairt Peadar go leigfeadh , do ngealladh sé nach n-ámharceochad na péus na ndiaidh níos mó . Dúbhairt an ministir go ngealladh . Annsin chúaidh Peadar abhaile agus nior ámharc na péus na dhiaidh níos mó.
  2. Bhí fear ar an t-Sráth - Buidhe am amháin a rinne téigheadh poitín agus chuaidh sé síos go h-Árd a Rátha le na dhíol. Thug sé gearran leis agus chuir sé cheig poitín ar ach táobh de’n ghearran agus rópa dá gceangal.
    Maidin shleámhan a bhí ann agus ag gabhail síos malaigh Gleánna Geise shleámhnaigh an gearr-
    Proinnseas Ó Baoighill