School: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Donegal
Máire C. Ní Choileáin

1. Bhí an madadh ruadh ‘na chomhnuidhe le na mhnaoi i gcró beag ar thaobh na choilleadh agus tráthnóna amhain dar léithe go ndeánadh sí bunnóg bhréag fachoinne’n Dómhnuigh. Chuir sí gach eile sheóirt spíosaraí ann:- uibheacha, im, siúcra as risíní agus nuair a bhí sí réidh bruitthe aicí, chuir sí amach ar an fhuinneóig í le fuaradh. Chonnaic an bhunnóg an madadh ruadh ag teacht agus smaoitigh sí gur bhocht an íde a bheárfadh sé uirthí agus gur bfeárr duithe teitheadh. Léim sí anuas de chlár na fuinneóige agus anuas léithe taobh an chnuic mar béadh rotha ann.
    Bhí sgaifte páistí ag imirt agus tcídh siad an bhunnóg ag teacht, leig siad uaill mhillteanach astú fhéin agus léim ‘na diaidh ach ní bhfuair siad ach plac thall agus abhfos agus ar siad:-
    “Ca bhfuil tú gabhail a bhunnoig”?
    Siar annseo de d’aindeoin