School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    agus d'iarr sí an litir air. Dubhairt sé nach dtiocfadh leis an litir a thabhairt dithe n[á?] gur iarr a mháthair air gan an litir a thabhairt do duine ar bith ach an t-é a raibh sí seolta chuige. D'innis an bhean do nach b[?] a mháthair a bhí innti ach gur ise a mháthair
    Bhain sí an litir de agus d'amharc sí uirri. Shuidh an gasúr a dheanamh a scríste agus thuit sé 'n-a chodladh mar bhí sé tursach agus nuair a fuair sí 'n-a chodladh é stroc sí an litir. I gcionn scáthaimh, mhuscail sé agus chuir sé ceist uirri cá raibh an litir. D'innis sí do caidé a bhí anns an litir agus gur stroc sí í. Chuir sé ceist uirri caidé dheanfadh sé annsin. Dubhairt sí leis go raibh trí chrois-bhealach shuas annsin, agus d'iarr sí air suidhe ar an chead cheann aca, agus nuair a thiocfadh carr an ríogh thart, go gcuirfeadh an rí ceist air caidé sheol an bealach seo e, agus é rádh leis gur seachrán an t-saoghail.
    D'imthigh an gasúr ag tarraingt ar n[a] crois-bhealaigh, agus nuair a tháinic sé fhad lei[s]
    Síghle Níc Ruaidhrigh