Scoil: Tráigh Éanna (uimhir rolla 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Dhún na nGall
P. Mac Giolla Bhríghde

1. Ná trí dearbhratara
    Bí tríur dearbhrathra ann uair amhain agus bhí capall, seabach agus cú ag achan dhuine acu. An lá dimthigh fear amhain acu le na chapall agus seabhac agus cú. Annsin nuair a bhí sé tamall istoigh diarr sé giota rópa a ceanglóchad na beathaidheach agus thug sí (thug sé) trí ribe as a gruag do Ilár na h-oidhche thoisigh siad ag troid agus arsa seisean “cuideadh cuidead a chapaill” “Teang teang a ribe ar sise. Theang an ribe agus tacht ar ribe an capall” “Cuideadh cuideadh a chapaill” ar seisean” Teang teang a ribe ar sise Theang an ribe agus tacht sé an capall Cuideadh cuideadh a seabhac ar seisean Teang teang a ribe ar sé. Theang an ribe agus thacht sé an seabhac. Dimthigh séisean na bhaile agus chuaidh fear eile acu ar shiubhal le capall agus sheasuigh sé tamall ag fear eile. Bí cú agus seabhac leis fósta agus cuaidh sé go dtí an bhean céadna agus déirigh dó mar déirigh do fhear eile. Sa dheireadh dimthigh an triomhadh fear go dtí an bhean céadna Diarr sé trí ribe uaithe agus caith se isteach sa teinidh iad. Ilár na h-oidhche toisigh siad a throid agus arsa seisean “Cudheadh cuideadh a chapaill Teann teann a ribe ar sise Tháinig an capall anios agus bhuail sé sa bholg í. Cuideadh cuideadh a chápaill ar seisean Teann teann a ribe ar sise Táinig an capall aníos agus bhain sé aistí greim bréagh. Cuideadh cuideadh seabhac. Teann teann a ribe ar sise Tháinig an seabhach aníos agus phioc sé an da shúil aistí Cuaidh sé na bhaile arais agus achan duine a casadh dó sheasughadh sé agus thoisuighadh sé ag innse an sgéil agus ón lá sin go dti an lá indiu ní rabh aon duine ábalta a bhuaidh á fhágáil ar
    Padraig P. Ó Dubhthaigh
    Péadar Ó Dubhthaigh