Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Dhún na nGall
Niall Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    roimhe. Chóirigh máthair an fathaigh leabaidh do Sheán sa choirneál. Bhí sé leagtha amach ag an fhathach Seán a chur 'un báis le buille d'órd mór i dtráthaibh an mheadhon-oidhche.
    Roimhe an mheadhon-oidhche d'éirigh Seán agus chuaidh sé síos go bun an urláir agus thug leis giota adhmaid agus chuir sé isteach sa leabaidh é ina áit fhéin agus luigh sé fhéin thíos ag bun an urláir. D'éirigh an fathach thug leis an t-órd agus bhuail sé trí bhuille ar an adhmad. Chuaidh sé isteach a luighe agus dubhairt le n-a mháthair nach dtarraineochadh Seán morán ciceann (?) níos mo.
    D'éirigh Seán thug lei an t-adhmad agus d'fhág ina áit fhéin agus luigh sé sa leabaidh. Nuair a d'éirigh an fathach ar maidin bhí iongantas agus uathbhas air nuair a chonnaic sé go raibh Seán ina shuidhe comh luath leis fhéin. "Ó," arsa'n fathach, "a mháthair tá Seán beo go fóill!"
    "Tá (dearnaidhi) dearnadaí sa leabhaidh sin," arsa Seán; "bhuail ceann aca trí ghob orm aréir."
    "Dearnadai!" arsa'n bhean, "níl ceann ar bith san áit seo!"