Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Dhún na nGall
Niall Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    trí fichid. Feirmeoir beag atá ann. Tógadh é i Loch Chathair agus chaith sé a shaoghal uilig annsin taobh amuigh de'n tamall a chaitheadh sé ag gabháil den fhoghmhar thall i-n Albain. Chualaidh seisean an scéal ag a n-athair nuair a bhí sé ina ghasúr.
    Scríobhadh an scéal ins an leabhar seo Nodlaig, 1934.
    Na Trí ChomhairleSeán Ó Gallchobhair, Mína Mánrach, Clochan Liath Tír Chonaill a d'innis an scéal seo - Na Trí Chomhairle. Tá Seán fá thuairim 62 bliadhain anois. Rugadh agus tógadh é i Mín na Manrach agus is ann a chaith sé a shaoghal ach go mbíodh sé anonn agus anall go hAlbain gach bliadhain séasúr an fhoghmhair. Chualaidh sé an scéal go minic ag na sean-daoine ó bhí sé ina ghasúr.
  2. Bhí lánamhain ann i bhfad ó shoin agus nuair a bhí siad cúpla bliadhain posta smaoitigh Tomas, an fear go rachadh sé go dtí an t-Oileán Úr agus chuaidh. Nuair a chuaidh sé annsin rinn sé fastódh le fear go cionn bliadhna. D'fhan sé ag an fhear seo go cionn bliadhain is fiche, agus ar feadh an ama sin níor thóg sé aon phighinn da chuid airgid.
    Maidin amháin ní rabh chuma ar Thomas
    AT0910B: The Servant's Good Counsels