Scoil: Leac Chonaill (uimhir rolla 14890)

Leac Chonaill, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Grianna

Mar Fuair an Gobán Saor Bean dá Mhac

Ar an leathanach seo

Bhí an Gobann Saor agus a mhac na gcomhnuidh le chéile. Bhí an Gobán é féin ag éirgh aosta, agus mheas sé go rabh an bás ag teannadh leis, ach sul a bhfuigheadh sé bás ba mhaith leis an mac a fheiceil pósta ar mhnaoi óig chliste chríonna. Fear eolach feasúil ab é an Gobann, ach ní rabh an mac ar an bhunadh a ba ghaiste.

Lá amháin labhair an Gobann leis an fhear óg, agus arsa seisean -
“Nach measann tú a mhic, go bhfuil tú in aois do phósta agus go mb’fheárr duit bean mhaith chríonna a bheith agat feasta?”
“Creidim go bhfuil an fhírinne agat, a athair,” ars an mac, “ach is deacair bean mhaith a phiocadh. Deir siad go bhfuil na mná mealltach, agus nach bhfuil siad ion-taobhthach.”
“Is dóiche liom gur fíor do chuid cainnte, a mhic,” arsa an sean-Ghobann, agus ní rabh de ach sin an iarraidh sin.
Beagan laethe na dhiaidh sin, bhí aonach ins an chomhursanacht agus diarr an Gobann ar an mhac leath-sgór molt a bhí acu a thabhairt un aonaigh.
“Caidé'n luach atá in a n-éadan agat?” arsa an mac.
“Seo mar bhéas an sgéal fa ghraithe na molt,” arsa an sean Ghobann, “Ná téidh i gcionn margaidh le