Scoil: Caiseal (uimhir rolla 13055)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
G.P. Pléimeann

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ag fágailt na 'gasraí thug sé a bheannacht daobhtha agus thug sé a bheannacht do'n teine fosta, agus dubhairt sé teine ar bith a mbéadh préataí ann nach rachaidh sé as.
    Nuair a bhí Colmcille ag ruaigheadh na ndiabhal as an Ghleann seo. Nuair a tháinic sé fhad le Druim-Ruadh thóisigh siad ag gabhail arais agus guidhe Colmcille agus thuit clog as an Fhlaitheas. Thosaigh sé ag buaileadh an chluig agus thoisigh na diabhail ag reathaigh go dtí an fhairrge. Nuair a shiubhal Colmcille giota thuit an teanghaidh as an chlog. Thoisigh sé ag buaileadh an chluig le a laimh agus chur sé na diamhail amac san fhairrge. Tá na diamhail mar liabhan san fhairrge.
    Tháinic Colmcille 1adh Meitheamh go dtí an Ghleann seo agus chuaidh sé ar shiubhal an 1adh Lughnasa.
  2. Ag an coghadh deireannach a bhéas ar an domhain sabhlochar lán "Poll an Cogaidh." sin poll i gCarraic atá ar "Cruaich an Cuilín."
    Go mbéadh bealach ar gach aon cnoc agus droicheadh ar an Déan.
    Tá cloch ar an Garbhras ar a dtugtár