School: Áth na gCoire

Anagaire, Co. Donegal
Seán P. Ó Gallchobhair

1. Bhí fear ina chomhnaide a an baile seo againne aon uair amháin agus ní raibh aige aci é ein agus amháthair agus leoga bhí a shait annsin no ní raibh sé ag fághail ar aghaidh aci go measardha bhí sé lag go maith le obair a dhéanadh agus cár chuir sé isteach barr ar bith no ní rabh sé abalta an talamh a romhar. Bhí aois cothromh ag mháthar fosts agus ní rabh sisi abalta cuidughadh ar bith a thabhairt do leis an obai a cuir ar aghaidh. Aimsear an droch-shaoghail a bhí ann agus gan mórán le spáráil ag duine ar bith agus bhí an tseanbean agus a mac cráidhte go maith. Ní rabh earraí na airgead na beathughadh le fághail aca san no ag duine ar bith eile ar iasacht ní ar ghaimbín. Ní rabh ceo ag an mac lei go gceannfochadh sé greim le nithe do féin no do amáthair agus dubhairt sé lena mháthair lá go gcaithfeadh sí bás a fhághaíl. "Cad chuige a bhfagann sé bas aci oireadh leatsa" ar sise leis. Tá gan greim le n-ithe do bheirt againn na síol preataí le cur san talam agus ar ndóighe caithfidh tú bas afágháil m am eigin teacht agus tá sé lán go maith agat bas a fhághail anois le am ar bith eile. Ní bheidh tú annseo ag fághail bas leis an ocras ma fainann tú do leactha san chlúdaigh. Níl an bás i dheith orm
    Oide