School: Áth na gCoire

Anagaire, Co. Donegal
Seán P. Ó Gallchobhair

1. Sean Sgeal.
    Bhí gabha in Eirinn fadó agus bhí mac amháin aige. D’fan sé seo ar an scóil go raibh leigimh maith aige agus go raibh indhán na h-eanacha a thuigbheail. Fuair a mháthair bas agus beigean do a athair é a thabhairt ar shiubhal o’n scoil agus chuir sé ag obair san cheardchan é. Aon lá amháin i lár an t-samhraidh tháinig ean beag isteach ar an urlar san cheardhchán an áit a bhí an gasúr beag ag obair le na athair. Shuidh an gasúr síos ag an teine agus ní raibh se ag deánadh i gath acht ag eisteacht leis an ean. “Caidé tá an t-ean san arádh” arsa’n t-athair. “Sin rud nac dtig liom innsint duitse” a athair “no ní fhoiread sé leat é a chluinstin”. Innis damh go gasta agus thig leat anois no caithfidh mé isteach san fairrge thú ar mhullach do chinn. Bhal arsa an gasúr mar mar sin atá an sgeal innseochaidh me duit e. Deir se liomsa go “mbéidh mé iongantach saidhbhir lá eigin agus go mbéidh tusa ag ag tabhairt eadach damh le mó aghaidh a thiormughadh. Le sin bheir an t-athair ar an mac agus chaith amac san fhairrge é. Bhí sé abulta rud beag snámh
    Oide