School: Áth na gCoire

Anagaire, Co. Donegal
Seán P. Ó Gallchobhair

1. Bhí fear agus bean ann aon uair amháin agus ní raibh acht mac amháin acha. Lá amháin diarr an t-athair air a dhul amach agus lód mónadh a thabhairt isteach.
    Gasúr maith a bhí ann agus rinne sé mar a diarr a athair air a dheánadh. Shiubhal sé leis agus bhí sé ag pilleadh na bhaile arís nuair a casadh an saghart air. Labhar an saghart leis agus thoisigh an comhrad.
    Nuair a bhí siad tamall ag comhrád cuir an sagart ceist air an raibh ocras air. Dubhairt an gasúr go raibh agus thug an sagart builbhín beag do le ithe. Chuir an gasúr an builbhín bheag in a phoca agus thoisigh an sagart ag cuir amac an teaghasc Críostaidhe air an n-gasúr.
    Ca bhfuil Dia arsa an saghart? Níl fhios agam arsa’n gasúr. Tá Dia gach aon áit arsa saghart agus tá sé istoigh an do phoca fosta. Ó Dar Dia mar tá arsa’n gasúr tá mó bhuilbhín itte. aige.
    Oide