School: Áth na gCoire

Anagaire, Co. Donegal
Seán P. Ó Gallchobhair

1. (continued from previous page)
    na n-ubhallaí. Maith an gasúr tú ar seise coimheadh [tu]? go h-an mhaith iad agus ní dheachaidh tú a chomhair [a]? chaislean. Tá cuidh mhór bainne aca. An dara lá a cuaidh sé amach leis na gabhair mharbh sé an dhá fhachach eile. An oidhche seo bhí an seanduine agus an bhean le dhul go dtí loch an aith a rabh peist mhór lé éirighe as an abhainn agus niginn an rí a shlugadh diarr sí ar an gasúr fanacht sán bhaile. Dimthigh siad agus anonn leis an ghasúr go dtí an Caislean bhí dha bheach istoigh sán Chaisleann. Thugh sé leis an beach ban agus dimthigh sé go bhfeicfeadh sé ingean an rí nuair a bhí sé ag an loch déirigh an Pheist. Bhí an gasúr ag dul thart leis an chailín nuair a déirigh an Peist tharraing sé amach an fhaoghal leimh an fhaoghal ar an pheist agus chaith sé an ruball dí, dimthigh sí isteach san uisge. Bhí an tuisge (i) uiligh ná fhuil. Bhí sí le iarraidh eile a thabhairt an dara oidhce. Bhí siad i uiligh cruinnigh an dara oidhche fósta. Deirigh an Peist, bhí an gasúr annsin agus bheach buidhe leis nuair a deirigh an pheist léim an fhaoghal uirtí an dara oidhche agus marbh sí i. Nuair a bhí an gasír ag dul tarth tharraing an cailín an bhróg do agus thugh sí leithe í. Níor innis an gasúr ariamh gur é féin a bhí ann. Bhí bainneás le bheith an lá na dhiadh sin agus cia bhit duine ar leis an bhróg chaitfeadh sé an cailín a phosadh
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    Oide