School: Cúil Aodha (roll number 16521)

Cúil Aodha, Co. Cork
Pádraig Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    Bhí seomra fé leith ag gach caoire agus dhein a h-anál rimné amach ar. D'fhan an sneachta sin ar an dtalamh ar feadh trí mhí.
  2. TIghthe beaga ann tuighe a bhíodh ann fadó. Ní raibh aon tig slinne i mBaile-Mhúirne ceithre fichid bliadhain ó shoin. Is ar égin a bhíodh aon tig 'na aonar. Da ghnathach leó trí mu ceithre tighthe a bheith i ngach clós.
    Ní bhíodh aon lochta ar na tighthe cinn tuighe mar bhíodar ró íseal. Is minic a bhíodh poinne saileacha caithte crosta an tíghe agus cliath déanta de slata caithte crosta ortha mar shagas lochtaig. Cuití prátaí anáirde ar rá geimhpead agus do chodhluigheadh daoine anáirde ar i pé leabaidh le linn gádheair.
    Ní bhíodh ins na tighthe ach fuinneóga beaga. Bhíodar cluthmar compórdach dá gcoimeádfaí i n-órdú ceart iad agus stop a chur leis an mbraon anuas. Bhíodh cliath ar an ndoras leis ar a dtugtí sgalpán.
    Bhíodh na capaill agus na cearca istig agus nuair a bhíodh na daoine na raibg aon tairbhe ins na capaill ó cuireadh amach iad.
        1. buildings
    Dómhnall Bán Ó Céilleachair