School: Macha na gClaidhe (roll number 16086)

Maughanaclea, Co. Cork
Cathal Ó Macháin

1. Timceall 60 blian o thoin do mair feirmeoír darbh ainm do Eóin Mac Cárthaigh inaice na scoile seo. Gach oidhce chuireadh sé an leamhnacht i gcíléirí leathana ins an seómra inaice na cisteanach, ach níbhíodh braon bainne le feiscint ann ar maidin. Chuir san 'sgeomh ionghnadh ar Eóin agus ní fhéadfad sé fhághailt amachcé bhí ag ólan bhainne mar chuir sé an doras fé glac gach oidhche.
    Oidhce áirighte dubairt Eóín go bhfanfadh sé'na shuide cois na teine feucaint ce bhí ag ól an bhainne. I lár na h-oidhce d'airig sé cnag ar an ndoras agus níor éirig Éoin as a shuideachán. Tamall beag na dhiaidh sin d'oscailadh an doras agus tháinig cat mór fiachmar isteach agus sheasuig sé i lár an urláír ar a gcosa deiridh agus d'feuc sé go fearghach ar Éoin. Ní leighfeadh eagla an chaith do Eóín aon corruighe do chuir a's féin.
    Annsan tháinig suas le 100 cat
    Concubhar O Riordán