School: Tráigh Phraisce (C.) (roll number 5566)

Trafrask, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. (continued from previous page)
    Tháinig sé i ngar dó Peadar. Ac bhí pistol ag Peadar agus do mhairbh sé an Fhathac Díarmuid. Dá mbeadh fhios ag Díarmuid go raibh pistol ag Peadar ní cuirfeadh sé isteach air in aon cor. Nuair a bhí Peadar ag teacht abhaile bhuail sé le máthair Diarmuid agus dubhairt sé leí go raibh Diarmuid ag deanamh maitheas agus do cuaidh sé a bóthair. Do bhí fhios ag an máthair go raibh Diarmuid marbh. Nuair do shrois Peadar tíghe tíghearna Beanntraighe bhí an tíghearna ag feacaint amac an fuinneóg agus connaic sé ag teact é agus é ana dubh. Tug sé tómhas go raibh rud éigin deanta aige agus nuair a táinig sé isteac cuir an Tíghearna ceist air, cad a dhein sé as an slíghe. Dubairt sé gur mhairbh sé duine des na fathac. Bhí fearg ar an tíghearna, dubairt sé na tabarfadh sé aon maithunacas dó ach do dein Peadar a gearán leis an tíghearna agus thug sé maitiunacas dó sa dheire.
    Áine T. Ní Shúilleabháin