School: Tráigh Phraisce (C.) (roll number 5566)

Trafrask, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. Bhí daoine ag iascaireacht úair ag d'eirigh stoirim mór bhí sé ag casadh an báid bhigh anonn is anall. Bhí an bád lan de h-éisc agus casadar as an bháid iad amach sa bhfarraighe do sgiob an farraighe an báid big do bádadh iad go léír.
    Lá amháin bhí tighearna talmhan na h-áite seo ag dul mórthímcheall ag bailiughadh na ciosa, tháinigh sé go dtí bean bocht ní raibh aon airighead aici caith sé amach ar an bóthar í, cuir sí mallacht air bris sé a cois sula cuaidh sé abhaile ach fúair an bean bocht bás.
    Oidhche amháin bhí cúpla duine istig i dtigh i dtig éigin. Bhí cúpla tighe mórthímceall ortha, fúair duine acu páipéir mála do líonadar é le d' iteach cuaidh sparch isteach ann leis, cuaidh an páipéar suas an t-simné thuit sé síos ar díon tuighe tighe eile bhí an tig agus a raibh istigh ann dóithte
    Núair a bhí na Dubha Cróinigh sa paróiste seo
    Dóra Ní Shúilleabháin