School: Tráigh Phraisce (C.) (roll number 5566)

Trafrask, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. Aon oídhche amháin fadó táinig sideóg go dtí an tig a bhí suidhthe ar clíathán an cnuic. Do bhí leanbh ins an tig, do thóg an sídeóg an leanbh as an clíabhán agus do cuir sé leanbh eile isteach ann. Do ceap an máthair ghurab é a leanbh féin é agus do bhíodar ag tabhairt aire dhó ar feadh blíadhana. Lá amáin táinig duine éigin go dí an tig ag díarr sé ar an mathair connus a bhí an leanbh agus dúbhairt an bean go raibh an leanbh go maith. Annsan dubairt an duine eile nárbh é a leanbh féin é in aon cor annsan fuair an máthair píce agus cuir sí isteach ins an teine í go dtí go raibh sé dearg. Annsan thóg sí suas an píce agus bhí sí cun an leanbh do dóghadh. Annsan do léim an sídeóg as an clíabhán agus do táinig an leanbh fíor thár-nais, go dtí an tig.
    Nóra Ní Súilleabháin