School: Tráigh Phraisce (C.) (roll number 5566)

Trafrask, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. (continued from previous page)
    an duine é mar seo "An cuileann do bainfí um Samhain do cuirfeadh sé ceann ar tigh Dubhair an sprid an rud ceadhna arís agus do freagair an duine é. "Dá raghfá-sa go flaithis De, Ní bheirteár mar shamhailt annsan" Le linn na focail ndeireannach a rud, dimthigh sí as a radarch mar a sughfádh an talamh í agus ní raibh sprid ná púcha ag an droicead sin o shoin.
  2. Do bhí fear in-a chómhnuídhe i dtigín beag fe'n dtuaith, do bhí sé ana boct ar fad. Nuair a tiocfadh an oídhche béigin dó dul amac ag soláthar dó féin. Oidhche Dé Luain do cuaidh sé amach, do bhí an oídhche an-fhliuc agus ana dora. Nuair a téigheadh se isteach in aon tig do bhí sé mar béas aige tuitim a codhladh. An oidhche seo do thuit se in na codhladh go samh, do bhí fear an tige ar buile, nuair a connaic sé an fear boct na codhladh tar éis tamaill d'eirigh se ar buile ar fad agus dubhairt sé "Eirig as san agus imtig abhaile
    Dóra Ní Súilleabháin