School: Doire an Chairn (roll number 12976)

Derreenacarrin, Co. Cork
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

1. Fadó ní raibh aon bóthar ag na daoine agus nuair a theasuig uatha dul chun na gleanna treasna Beárna Gaidhle a théigidís. Tá seana bhóthair i gCúilíarthach agus sé an ainm atá air ná "Bótharín na mbínn". Sé an fáth ghur nglaodhtar é sin air mar tá sé ana réidh agus bhíodh mórán daoine agus ainmhidhe ag siúbhal innte gach lá agus tá sé ana ghainimheach leis. Tá cóngar in aice lios Failleaches agus ní théigheann na daoine ann déanach um tráthnóna mar bhíodh eagla ortha roimh an lios. Aon tráthnóna amháin bhí beirt fhear ó Mucra ag siubhal an chóngar agus nuair a bhíodar leath slighe do chaitheamh uisce ortha agus do chonnacadar bean in a seasamh ó's a gcóir amach agus dúbhairt sí leó gur i féin a shábháil iad agus filleadh ar ais arís agus gan dul sa cómhngar aon úair eile.
    Tá casán eile in aice an bhóthair publaidhe
        1. public infrastructure