Scoil: Doire Clathach (uimhir rolla 11931)

Derryclogh Upper, Co. Cork
Éamonn Mac Firbisigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ag teacht abhaile ó Aonach Ros Cairbre oidhche Shamhna fadó. Bhí sé déanach go maith nuair a shrois sé an Léim (Leap) agus bhí aistear fada le déanamh aige fós sar a sroisfeadh sé Mídh Ros (Myross). Ní raibh aon droicead an uair sin treasna an chuain agus b éígin dó bóthar an Bhráid a thabhairt ar féin (. baile fearainn i bParóiste na Léime is eadh Báid).
    Ní raibh sé tagaithe ibhfad thar an Léim nuair do chasadh air bean cos nochthuighte agus í ag rith ar nós na gaoithe agus anois is airis cuirfeadh si sgread uathbhásac aisti. Is ar éigin bhí céad slat eile déanta aige, nuair d'airig sé fothram éigin ar nós sidhe gaoithe ag teacht n'a threó. Dhruid se i leathtaoib cun a leogaint don rud greannmhar imtheacht thár b'rághaid. Nuair
    Máighréad Ní Chárthaig
    Driminidy South, Co. Cork