Scoil: Doire Clathach (uimhir rolla 11931)

Doire Clochach Uachtarach, Co. Chorcaí
Éamonn Mac Firbisigh

Ar an leathanach seo

1. Is fada ó shoin do bhí daoine sa dúthaigh seo go nglaodís ortha na Lochllaig. Do deintí ins na laetheannta san deoch an bhreágh. Is chlos dom óm óige gur bhreagh í, agus do chuirfeadh sí mórán breóidhteachta i leath taobh. Dá réir sin do bhí roinnt ar daoinibh fhághail amach ceapa na dighe. Acht ní thabharfad na daoine do bhí á dhéanamh fios a gnótha d'aoinne. Beóir do glaoidís ar an deoch agus spríos a déanta á bhaint as an bhfraoig.
    Do thug Rí na h-Éireann buille fé thuairim chun adhéanta acht do theip air mar ná raibh na gléasanna le fághail agus fios a déanamh ag aoinne acht amháin ag a Lochallach mór. Do bhí triúr mac ag an Locallaig mór ag do b'iad so ughdair na dighe agus do bé féin eochair na
    AT2412E: (Danish Heather Beer.)
    Diarmuid Ó Coileáin