Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé i bhfad níós laídre. Saoghal ana cruaidh atá ag an gabha. Bíonn sé ag obair go dian ó mhaidin go h-oidhche ag cur crúidhte fé capaillibh agus fé asalaibh. Deineann sé geataí iarann, deisigheann sé socaí na gcéachtaí agus corcáin, ciotail, agus alán rudáí eile.
  2. Níl acht aon céardca ins an ceanntar seo. Siad na h-úirlisí atá ag an gabha, ná:- inneóín, casúr, builig, iarann, inneall cun poill do cur ar an iarann, agus teine. Bíónn an builig aige cun an teine do séíde. Gual a bhíónn aige mar adhbhar teine. Bíonn tobán uisge inaice na teine cun an iarann té a fhuaradh istig ann. Tá h-annla ar an builig agus bíónn duine á casadh nuair a bhíonn an iarann istig sa teine. Cuireann an gabha crúidhte fé capaill, fé capaillíní, agus fé asail. Istig ins an ceárdcain iseadh a cuireann sé na crúidhte fútha. Amuich iseadh a cuireann sé na búinn ar na rotha. Tá an céardcha suídhte i gClochán timcheall caogadh slat ón mbaile. Tá dorus
    Siobhán Ní Mhurcadha
    Máire Bean Uí Mhurcadha