Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus é clúdac le tuige agus an tuige a clúdach le cré, no beirtear a bhaile na prátaí glana agus cuirtear isteach ins an cró iad. Tugtar na criocáin dos na ba agus do na muca.

Mícéal Ua Concubhair
    Fatha
  2. Nuair a bhítear cun na prátaí do cur sé an céad rud a deintear ná an talamh do cur i gcóír. Deintear an t-aoileach do breith amach agus do caitheamh ar dtúís, annsan gheibhtear an céacht agus seisearach agus deintear an talamh do threabhadh. Iomairí ceithre fóíd is mó a deintear so ceanntar seo. Geártar na sgioláin annsan, na mná is mó a dheineann an obair seo. Gheibhtear máílín sáidhte agus cuirtear cuid des na sgioláin isteach ann agus teígheann an fear a bhíonn cun iad do sháíth go dtí an gort agus tógann sé leis an máilín sáidhte is an rann. Nuair a shroisean sé an gort cuireann sé an máílín tresasna a dhroma agus tosnuigheann sé ag obair. Deineann sé poll ar dtúis leis an ráinn, annsan caitheann sé sgiolán isteach sa pholl agus bíonn fear eile na dhiaidh cun pholl a dhúnadh. Pacáíl
    Cáit Ní Muircheartaig
    Mullach Bhéal, Co. Kerry