Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    leis teacht cun an suipeár, agus do chuaidh sé leis. Bhí an bórd leaghta amac agus sgata mór daoine uaisle na thímcheall. Fuair gach duine aca gloine uige beatha.
    Bhí cat mór dubh ann agus é ag siubhal ó dhuine go duine agus é ag dul in áirde ar a nglúinibh go dtáinig sé ingiorracht ghluin an tSagairt. Ansan thagadh athrú mór ar an gcat. Sheasadh gach ribe chlúimh air agus chuireadh sé scaimh air féin. Dhéin sé mar sin trí nó ceathair d'uairibh. Dubhairt an Minister leis an sagart go raibh an cat ag tógaint ceann éigin air fein nár thóg sé ar dhuine riamh roimhe sin a tháinig do'n tigh agus caithtear cuntas a thabhairt ann.
    Dubhairt an sagart nárbh aon nídh é sin mar gur stróinseár é féin. "Ní dheánfaidh sin an gnó" arsan Minister. "Caithfir cúntas níos mó ná gan a thabhairt ort féin." Déanfaidh mé" arsan Sagart, "má geallann do dhom ná déanfaidh tu aon rud liom." "Geallaim" arsan duine eile.
    "Deireann tú, arsan Sagart, "go raibh an cat san age tathair, age do shean-athair agus age do shín-sean-athair," arsa an Minister "Cá bhfuil mo athair, o shean athair, agus mo shín sean-athair?" "Tá siad in Ifreann"
    Cáit Ní Dhubhda
    Baile na Leacan, Co. Kerry