Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry

Scaoileadh isteach airís na Feirteáraig 'na gcuid talmhan.
    Eóghan Ó Fiannachta Baile Móir, Daingean.
    Thug Eóghan Ó Fiannachta Baile Móir, Daingean do é.
  2. Sgéal Cáileamhail
    Tímcheall deich mbliadhna ó shoin bhí seana-bhean caillte i gCeann Sléibhe. Cuir a mac tórramh uirthi. Cuaidh sé an Dainghean ag triall ar sathach pórtair agus rud le n-ithe. Cuir sé an córtha (cómhra) a ndéanamh. Tháinig sé go dtí an tig na raibh an sathach (soitheach) ceannuighthe aige. Ní raibh aon fhear sa tig a cuirfeadh an bhairille isteach sa chairt ‘na theannta. Bhí sé ag fanacht go dtiocfadh duine éigin an treó acht ní tháinig. Dúbhairt sé leis féin ná beadh sé ag féachaint air níos mó. Rug sé air agus chuir sé glan isteach sa cairt é. Dúbhairt gach aoinne go dtabharfadh sé a ndóithín do bheirt fhear eile é dhéanamh agus níor creideadar é. I lár na h-oidhche nuair a bhí an bairille ólta cuaidh sé féin agus beirt eile an Dainghean ag triall
    Seámus Ó Loinghsigh
    Muirís Ó Loinghsigh