Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    leamhnacht léi agus thug sí go Dún Chaoin é. Nuair a bhí an méid sin déanta aici chuaidh sí abhaile airís. Bhí sí age baile i gcóir na tráthnóna. Bhí sí taréis triocha míle a shiubhal.
    Seán Ó Cathasaig, Baile an Góilín, Dainghean,
    Thug Seán Ó Cathasaig, Baile an Góilín, Dainghean, do é.
  2. Duine cáileamhla
    Bhi fear sa Cuan tímcheall cúig míle ón áit seo dárb ainm Cúpar. Do glaodhach sé ar an méid cuite a bhíodh sa pharóisde agus do théigheadh sé ag rás leó. Ní bhuadhach aon chú air mar deirtear go raibh diabhalaidheacht aige. Bhíodh sé féin chun tosaigh i gcómhnuidhe. Annsan thabharfadh sé cúig púint don duine gur leis an cú a bheadh 'na dhiaidh féin. Phós sé agus cailleadh a bhean agus chuir sé i mbun an goirt é. Annsan d'imthig sé go h-America agus níor cualadh aoinne trácht ó shoin air.
    Máire Ní Gríbhthín, Baile Móir, Dainghean.
    Thug Seán Ó Cathasaig, Baile an Góilín, Dainghean, dom é.