Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sráide a chur leis agus leisghiseóchadh sé é. Dá mbeadh dathacha ort neantóga a cimilt dod cnáimha agus leighiseochadhís tú. Dá mbeadh an britíneach ort tú a chuir fé bholg an asail agus tú a thógaint amach sa taobh eile. Dá mbeadh tinnis fiacail ort 'frog' a chuir isteach id bhéal. Dá ngortófaí do chois nó do láimh íle róin a chimilt do. Dá ngearfá tú féin nead dubhán fhalla a cimilt do. Dá mbéarfadh an mhadra ruadh ort blúire dá earball a cimilt do. Dá mbéarfadh rón ort, rón eile a mharbhú agus blúire do a cimilt don áit a rug sé ort agus do dhéanfadh sé é leigheas.
    Eoghan Ó Fiannachta, Baile Móir, Dainghean.
    Thug Eoghan Ó Fiannachta, Baile Móir, Dainghean do é.
  2. Bréagán agus Caitheamh Aimsire.
    Ceithre clocha a leathadh amach sa ngort, Duine a bheith air gach cloch agus duine eile a bheith i láir an ghoirt agus líathróid aige. Annsan glaodhach gach aoinne air an duine ba mhaith leis. Bheadh an fear istigh i lár ag
    Eóghan Ó Fiannachta
    An Baile Mór, Co. Kerry