Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    dáth cróna dhéanamh do le bhódh? a chuir tríd, rud é sin a gheobhfaí á dhíol. Sa tSamhradh ar barra na sgceach a gheibhtear an rud a dheineann an dath as agus sa Geimhreadh ag preachaibh (fréamhacha) na sgeach a gheibhtear é. Sé an rud is feárr a dhéanfadh sé a dhathúghadh ná plainín agus líonta. Deintear an dath céadhna as saimha (samhadh) a bheirbhiú agus an rud céadhna a chuir tríd.
    Eoghan Ó Fiannachta, Baile Móir, Dainghean.
    Thug Eoghan Ó Fiannachta, Baile Móir, Dainghean do é.
  2. Sean Ceárdanna
    Do bhí fear ina cómhnuidhe i mBaile Móir fadó fear dárb ainm Mícheál Ó Fiannachta. Tímcheall ceithre fichead bliadhain ó shoin a bhí sé ann. Do bhí sé ag déanamh téadáin. Do b'é an tslíghe a dheineadh sé iad ná gheibheadh sé ruaimneach bó nó capall. Annsan gheibheadh sé uisge agus d'filleadh sé i gcómhnuidhe an ruaimneach tímcheall an tuighe i dtreó mar a bheadh an cas ag teacht ann i