School: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. Galway
Mícheál Ó Nualláin

1. (continued from previous page)
    is coitchíannta sa taobh tíre seó. Sé'n ar a rúacán a bhfuil an sliogán tanaidhe sleamhain air a dtugtar an chearc gheal, air acht an sliogán a bhfuil na gunneacha garbh ann sé sin an rúacán sgagach. I Mí an Aibreáin agus na Bealtaine a shíolruigheas an rúacán. Is beag nach cruinn ar fad atá sé. Tá colbh an rúacán leathan cruinn acht tá sé ag 'un caoile amach ar a bhárr. Núair a bhíonn sé ag dul 'un soláthair dhó feín oslgann sé amach é féín roinnt. Annsin cuireann sé amach a bhéal agus shnámhann sé leis leath osgailte mar sin. Acht núair a bhúaifeas tú do láíghe ar an áít a bhfuil sé cuireann sgáird uisge uaidh.
    Colm Ó Flaithbheartaigh