School: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. Galway
Mícheál Ó Nualláin

seo ar dtús. Má eirgheann leis seo leanfhadh an chuid eile é agus déanann siad aithris air.
    Ach dhá chliste é an lannach is minic go gcuirtear a chuid clis abhaile leis. S'é sin lé rádh go gcuirtear dhá eangaigh lé chúl a chéíle agus nuair a thugas se an chéad léim go bhfastuightear sa dára ceánn é.
    Deirtear gur mór an seó an méid lannaigh a bhíos air an lannach. Cuireann ainm an bhric féin inúl dhúínn go bhfuil lannaigh go leór air. Ritheann an lannach isteach s'na crumpáin i ndeire an tSamhraidh agus idtús an Fhóghmhair. Sceitheann sé faoí dhó sa mblíadhain. Ó tús na blíádhna go deireadh mí na Márta agus arís ó Shamhradh go Lúghnasa. Is breac é an lannach nach mbíonn aon tóír air mar tá blas ró - uaibhreach fíádháin air, agus fágann sin go leighfear cionn-failighe ann taréis scatha blíadhanta.
    Pádhraic Ó Máille