School: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. Galway
Mícheál Ó Nualláin

1. (continued from previous page)
    colamhail an rud drannah leithí cor 'r bith. Tá an fhaocha an-tugtha do bheith dhá cóthú féin ar chuile chíneál dreidirí dhá gcastar ina bealach agus níl áit ar bith is mó tháthuigheann sí ná crompáin bhrocacha láibe a mbíonn conúas lobhtha go síorraidhe ionnta. Tá go léor cínéalacha fraochaoin ann, an fhaocha ghlas, an fhaocha chapaill agus an fhaocha dhuibh. Ní ithtear ach an fhaocha dhubh sa tír seó. Ach oiread leis siúd is ins an bpota bhrúidhtear íad. Is le snáthad mhór a bhaintear amach íad is cheapfá gur drionall muic an bíad ata ann. Is mall ríghín é an beilídhe a mbeadh faochain agat leis mar is rí-dheacair an bíadh a bhaint amach. Tá an fhaoch indhon seasamh i bhfad tréis tóigeál as an sáile dhí. Dhá mbeadh
    Mícheál Ó Dómhnaill