School: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. Galway
Tomás Mac Confhaola

1. Sgéal
    Bhí comhludar beag na' gcomhnuidhe uair amháin í náit éigin san tír seo agus bhíodar an-bhocht.
    Lá amháin dúbhairt an tathair go gcaithfheadh sé a dhul ag saothrú a bheatha, agus mar sin d'fhagh sé a bhean agus a mhac san mbaile agus d'imthigh sé leis.
    Ba geárr a bhí siúbhalta aige nuair a casadh fear leis a bhí ar thóir buachaill aimsire agus chuaidh mo dhuine leis. Thaithnigh an áit leis maith, agus ní raibh aon chainnt aige corruigh as.
    Bhí sé go díreach mar bhí Oisín i d-Tír na nÓg níor airigh sé an tám ag dul thart, nó go raibh sé chúig bhliadhna déag ánn.
    Sin é an tám a chuimhne sé ar a pháighe agus ar a bhaile, agus ar a comhludar agus dúbhairt sé lé fear an tíghe go raibh sé lé dhul abhaile.
    Chuir fear an tíghe ceist air mar seo:--
    cé a bfheárr leat anois do pháighe ná trí chomhairle a chuireas mise ort; cheap an sean-fhear go mhaith an rud á an chomhairle agus thóg sé í.
    Seo iad iad arsa fear an tíghe:--
    Más cám nó díreach é an ród tá an contabhairt mhór san aith-giorra. Ná fan in aon teach go deo, a mbeidh cailín óg pósta ag sean-fhear ann, agus ná déan aon rud san oidhche a mbeidh aithmhéala ort ar maidin
    AT0910B: The Servant's Good Counsels
    Bríghid Nic Confhaola