School: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. Galway
Tomás Mac Confhaola

1. Bhí bean ann fadó agus bhí sí pósta.
    Bhí aon inghean amháin aice.
    Ní dhearnadh an inghean blas ó rugadh í ach í na suidhe síos ó mhaidin go h-oidhche.
    Aon lá amháin dubhairt a máthair léi nach mbeathóchadh sí fhéin í níos mó agus go gcaithfheadh sí imtheacht léi agus a beatha a shaothrughadh. D'imthigh sí léi annsin agus casadh bean dí agus dubhairt an bhean go raibh sí ar thuairisg cailín. Dubhairt an cailín go rachadh sí léi. D'imthigh an bheirt aca go dtí an teach. Lá'r na bhárach d'éirigh an cailín go moch. Réidhtigh an bhean a bricfeasta don chailín annsin agus d'ith sí é. Annsin thug an bhean isteach i seomra í nach raibh ann ach olainn agus dubhairt sí léithe gach uile ribe de'n olann sin a bheith in na shnátha aice sul dá rachadh an ghrian faoí tráthnóna. D'fhan an cailín suas sa seomra agus ní raibh sí indon lámh ná cos a leagann ar an olann. Bhí sí annsin agus í na staic. Ba ghearr go dtáinig bean isteach thríd an bhfuinneóig a raibh "láimh fhada uirthe. Doibhrigh an bhean seo uirthe ag déanamh an t-snátha agus ba ghearr
    AT0501: The Three Old Women Helpers
    Máire Nic Fhualáin