School: Cill Ainbhthin (roll number 14591)

Killannin, Co. Galway
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

1. Bhí páirc i seilbh Pádhraich Ó Conchubhair fadó agus tugtar Páirc an Aonaigh air mar bhíodar ag díol is ag ceannacht mucaí, caora, beithigh, agus ba ann, sul ar cuireadh iad ar thaobh an bhóthair. Nuair a theigheadh na beithigh ar fad isteach í bPáirc an aonaigh agus an duine a dhíol rud eicínt leis an gceannuightheóir bhí air airgid a íoc dul amach dó, ar a dtugtar toll agus na daoine nár dhíol rud ar bith ní bhíodh air airgid ar bith a íoc.
    Nuair a théigheann daoine anois go dtí aonach bíonn ar an díolteór "luck Penny" a thabhairt go dtí an fear a ceannuigh sé uaidh. Cuireann siad marc ar na rudaí a bhíónn siad tar-éis ceannacht ionnas nach gcaillfear iad.