School: Doire Mór Iata (roll number 16599)

Doire Bhó Riada, Co. Galway
Hannraoi Ó Coinnigh

1. Bhí beirt driothár san saoghal seo fadó agus ní raibh sa teach ach iad féin beirt. Bhí fear acu an beannuighthe gidh go raibh sé bocht. Ní raibh aige ach aon bhó amháin le h-aghaidh é do choinneál beo ach do bhí sé ag caitheamh an bealaigh agus ar an le h-aghaidh bó coinneál beo ach do bhí sé ag caitheamh an bhealaigh agus an ama agus de réir mar do bhí an aimsear d'a chaitheamh bhí feabhas ag teacht ar a shaidhbhreas seo.
    Bhí an driothár eile in a chomhnuidhe san teach ceadhna agus bhí sé lan de shaidhbhreas agus bhí sé an masluighthe ní abruigheadh sé paidir ó thráthnóna dé Luain go tráthnóna dé Sathairn ach ag easgaine agus ag tiomaint ar gach rud a thiocadh in sa bhealach. Bhí go leor beithidigheach aige agus níor theastuigh uaidh an bhó a bhí ag an driothár eile a dul in na bealaí chorar bith mar ní raibh aon torr aige air.
    Tharla lá amháin go raibh siad ag seoladh na mbeithigheach agus do thosuigh an bheirt ag troid le chéile. Ba é cionnsiochar an driothár malluighthe é ar fad mar cheap sé go raibh an driothár eile ro dona é féin agus a bhó suarach ag siubhal leis féin. Bhí an chainnt ag siubhal ariamh go bhfaca siad fear ag déanamh ortha. Thug sé a cul den fhear saidhbhear agus a aghaidh ar an bhfear bocht agus de réir mar bhí sé ag cur síos ar an meas a bhí ag driothár eile ar an bhfear bocht bhí an driothár saidhbhir ag ealodh agus ag imtheacht as agus ní fan bó-nach
    Eibhlín Ní Mhaille
    Máirtín Seoige Pheadair