School: Doire Mór Iata (roll number 16599)

Doire Bhó Riada, Co. Galway
Hannraoi Ó Coinnigh

1. An Leipreachán
    Is sé an sórt rud é an leipreacán na fearín beag é agus tá sé dhá chois chama faoi agus tá súile mór dubha ann agus tá cluasa fada ar. Bíonn sé ag deasúghadh bróga agus is é an sort casúr atá aige tá cluasa fada air.
    Deirtear nach mbíonn sé in aon áit acht an áit an uaigneach ins na cnocaibh nó i ngleann uaigneach. Fadó ariamh bhíodh na daoine ag tóruigheacht an leipreácan ach ní bhfuaireadar é. Bhíodar ag ceapadh go ngeobfadís an proca óir a bhí aige.
    ní fhaca aon duine riamh an leipreacán mara bfaca na daoine fadó é. Bíonn porca óir ar iomchar aige agus gach uile áit a mbionn sé bíonn an proc óir aige. Bhí fear ann fadó agus bhí sé lé dul chuig aonach agus b’as “Leirit Sean bhaile” é. bhí sliabh agus muingíní le dul thríd aige. D’éirigh sé ag a dó dhéag a chlog san oídhche agus bhí sé lé dul chuig aonac a bhí ann. Uactar ard agus chuaidh sé thart ag breathnúghadh ar an spéir ag ceapadh go raibh sé in am aige a bheith ag imtheacht chuig an aonach.
    Ghleas sé a chapall bán agus chuir an díallaid uirrthí agus thug a aghaidh ar an aonach. Níor raibh sé ibhfad imthighche nó gur chuala sé ceól i bfogus dó ag dhearc sé thart agus céard a dfeicfeadh se acht leipreachán agus ualach bróg aige do na sídheoghai agus é lé taobh an fhear
    Pádraic Seóige Pádraic
    An Tamhnach Mhór, Co. Galway