School: Doire Mór Iata (roll number 16599)

Doire Bhó Riada, Co. Galway
Hannraoi Ó Coinnigh

1. (continued from previous page)
    a bhí tinn mar ní cosamlacta maith similidhe a feicheál. An dara lá a chuaidh sé ann ní fhaca sé amarc ar an similidhe acht ní raibh sé i bfadh ag paidir nuair a chonnaich sé breach beagh buidhe ag snámh thios in sa uisghe níor chuir an bhreach faitchíos ar bith air. Tainich sé abhaile agus dinnis sé an sgeál dá athair agus dá máthair. Bhí an spóirt orthu agus an treas lá a chuaidh sé an ni raibh breac na similidhe lé feicheál. Ba gearr go raibh an dríotar tinn sa mbhaile agus é chomh mhaith agus a bhí sé an cheadh lá riamh.Déir na sean daoine go bhfuil sé an athamáil breac a thobhairt isteach sa oidhche.
  2. Ní bhíodh aon galleireach ag na daoine fado le na gcuid eadgaigh a nigheachain act dhéanfeadh siadh gailleireach de fháta rosta agus nigheadh siadh na h-eadaigh leis. Sé an caoi eile a nglanadh siadh na h-éadaigh as suadh boctaig.
    Is é an sórt arán a bhíod acu an uair sin arán déantaí de bhocsthaigh. Sul dha ndeanfhad siadh an t-arán geobfhadh siadh tin agus cuireadh siad poll ann agus
    Máighreadh Seóige Phádhraich
    An Tamhnach Mhór, Co. Galway