School: Sailearna (Buachaillí)

Selerna School, Co. Galway
Teachers:
M. Ó Catháin Bean Uí Chatháin T. Ó Séaghdha

1. (continued from previous page)
    Bhí go maith go dtáinic Dia Domhnaigh bhí an ceannaidhe ag an Aifreann. Nuair a bhí an sagart a tabhairt seanmóir uaidh dubhairt sé duine ar bith a ghabhfadh go h-Ifrionn nach dtiocadh sé as go bráth. "Thug tú th'eitheach,' adeir an ceannaidhe. "Bhí mise i n-Ifrionn athrú aréir agus leigeadh as mé ar chárt fuisge is seacht agus sé pinghine."
  2. Bhí Tiobóid Dábhaic in a chomhnuidhe ar Tulaig na Sídheóg agus bhí teach agus talamh aige ann agus é pósta. Bhíodh coirce agus fataí curtha aige. Bhíodh sé ag baint na bhfataí ar taob an chnuic agus nuair a bhíodh siad bainte ar fad aige bhíodh na fataí ar fad cruinnighthe thíos san ngleánn.
    Tharraingeadh sé an leasú as na h-Aille agus as an gCoill Ruadh le cliabh ar a dhruim timcheall is ceithre mhíle bealaigh agus thagadh sé anuas aríst chuile oidhche ag cuairt do na h-Aille.
    Lá amháin dá ndeachaidh sé amach ag an tobar ag iarraidh buicéad uisge d'éirigh leis easgan a thógal agus thug sé leis abhaile í
    Beartla Ó Flaitheartaigh
    Tomás Ó Flaitheartaigh