School: Sailearna (Buachaillí)

Selerna School, Co. Galway
Teachers:
M. Ó Catháin Bean Uí Chatháin T. Ó Séaghdha

1. Chuaidh beirt iasgaire amach ag iasgach lá agus is gearr go bhfacadar oileán ag éirighe aníos as an bhfairrge. Chuaidh duine aca i dtír ann agus chuaidh sé isteach sa gcéad teach a casadh dhó. Bhí sean-bhean istigh roimhe ann. Dubhairt sí leis gurb é an t-oileán é, ná oileán draoidheachta, go n-eirigheann sé gach seachtmhadh bliadhain, agus dá gcaithtidhe splannc dhearg air nuair a bheadh sé tirm nach dtiocfadh sé faoi uisge go bráthach arís. Thug sí leabhar do’n iasgaire agus dubhairt sí leis go mbeadh sé seacht mbliadhna dhá léigheamh. “Má fhanann sé osgailte ar feadh na seacht mbliadhna dhuit,” adeir sí, “beidh tú ar an dochtúir is fearr i n-Éirinn.”
    Chuaidh an t-iasgaire abhaile agus tosuigh sé ag léigheamh an leabhair.
      1. poetry