School: Crois Bhóthar

Pollacorragune, Co. Galway
Eibhlín Ní Bhreitheamhan

1. Siad na h-ainmneacha ata ar chuid de na pairceanna atá ar fheilm m'athair ná -: "Clais," "Cúláin," "Caip", "Cailligh" "Páirc Bhuidhe" agus cnoc d'arbh ainm dó "Caisleán 'na Circe." Se an fath gur cuireadh an t-ainm "Cullán" air ná páircín beag iseadh é. Cuireadh an t-ainm "Páirc Bhuidhe ata ann. Sé an fáth gur cuireadh "Cailligh" ar cheann eile de na páirceannibh mar ta cuid de'n páirc sin ag gach duine san gceanntar. "Clais" ata ar pháirc eile mar sórt portaigh é. Tá an t-ainm Tomás s Bog ar phortach atá againn sa mbaile mar bhí fear ann fadó arbh ainm dó Tomás agus bhí
    Cloonkeenbeg, Co. Galway
    Nóra Ní Laighin