Scoil: Baile Mhichíl (uimhir rolla 16241)

Baile Mhicheáil, Co. Donegal
Brian Ua Gafacháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair atá ná réaltogai ag soillsuighadh go fíor laidir agus cuid mhór dóbhtha ins an spéir deireann na daoine gur comhartha seaca agus sneachta é. Deireann na daoine fasta nuair atá tuar ceatha sa spéir gur comhartha fearthainne é.

Ná Gaoithi
    Nuair atá an ghaoth ag teacht a dtuaidh bíonn aimsear fuar thirim ann. Nuair atá an ghaoth ag teacht ó'n iarthar deireann na sean-daoine go bhfuil sé an olc ar na daoine agus fosta ar na h-ainmhidhe, mar go mbíodh aimsear an fhuar ann.
    Bíonn cuid mhór aicideachtha ag dhul agus gheibheann cuid mhaith daoine bás leis an aimsear seo ins an Earrach.
    Nuair atá an ghaoth ag teacht ó'n iarthar deireann na daoine go mbéadh stoirm ann i dtolamh.
    Nuair atá fosgladh