Scoil: Baile Mhichíl (uimhir rolla 16241)

Baile Mhicheáil, Co. Dhún na nGall
Brian Ua Gafacháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann aon uair amháin darb ainm do Paidi Tharlaigh agus bhi sé fein agus a deirbhsíur Cití ina gcomhnuidhe lé cheile i mBaile Úr timhcheall fiche cúig bliadhain ó shoin. Bhí Paidí timcheall ochtmhogha bliadhain nuair a fuair sé bás, agus bhí Cití nocha bliadhain nuair a fuair sise bás, act fuair Paidi bás roimh Cití
    Fear mhór greannmhar a bhí i Paidi agus bhí rud eighinteacht greann in gach rud a dearadh sé lá amháin bhí sé ag teacht siar an bealach mór agus bhí fear eile leis. Bhí an bheirt ag amharac isteach i ngarrdha a bhí taobh an bhealaigh mhóir agus bhí cúig no sé cruacha ins an garrdha.
    Dubhairt an fear a bhí lé Paidi go rabh na cruacha uilig comh mór lé na cheile agus dubhairt Paidi " Dá mba Dia an fear a ring na cruacha dhéanadh sé muidh miud uilig mar an gceadhna fósta" .
    Bríghid Nic Suibhne
    Earra Thíre na Binne, Co. Dhún na nGall