School: Mágh Rua (Murroe)

Murroe, Co. Donegal
P. S. Ó Dochartaigh

1. Sgeal greannmhar
    Bí gasúr óg ann uair amháin agus chuaidh an gásur agus an t-athair go dtí áit a rabh beirt gaduidhe i ngcomhnaidhe. Chuir an t-athair ceist ar na gaduidhe an ndeánamh tú "gaduide" de'n gasúr seo. " Deanamh cinnte" arsna gaduidhe agus chuaidh an t-athair na bhaile. An oidche sin chuaidh na trí gaduidhe amuigh go dtí áit a rabh teach beag agus ní rabh ann ach fear amháin. Chuir siad an buachaill óg síos an simléar ar rópa agus nuair a bhí sé leath bhealaigh síos bhris an rópa agus thuit sé síos ar an urláir. Rith an buachaill faoi an leabaidh agus chuaidh an fear amuigh. Fuair an buachaill craiceann tarbh faoi a leabhaidh agus rith sé amuigh. Nuair a thainig sé amuigh bhí sé iongantach dorcha agus chonaic sé solas beag. Chuaidh sé go dtí an solais beag D'onc sé isteach ins an fhuinneóg agus chonnaic sé na dhá gaduidhe ag conntas airgead. Chuir sé an craiceann tarbh ar cheann agus thoisigh sé ag sgreadeadh. Nuair a chonnaic na dhá gaduighe an rud a bhí amuigh ag an fhuinnéog, rith sé amuigh agus d'fhágh sé an t-airgead na diaidh. Chuaidh an buachaill istoigh agus fuair sé an airgead uilig agus chuaidh sé na bhaile go dtí a athair
    Bríghid Nic a Leagha
    Dunfanaghy, Co. Donegal