School: Mágh Rua (Murroe)

Murroe, Co. Donegal
P. S. Ó Dochartaigh

1. Sgéal greannmhar
    Bhí bean ann uair amháin agus chuaidh sí 'un an aonach le colpach a dhiol. Casadh fear uirthi agus díol sé an colpach d'ón fhear fá choinne seacht bpunt. D'iarr an fear uirthi an colpach a fhágail ag an aonach. Chuaidh sí go dtí an aonach agus díol sí an colpach arais fá choinne seacht bpunt eile. D'iarr an fear uirthi an colpach a fhágail ag a theach ag dul na bhaile. Nuair a bhí sí ag dul na bhaile casadh fear eile uirthí agus díol sé an colpach fá choinne seacht bpunt. Thug an fear an colpach leis na bhaile. Bhí na fir eile ag onc fá choinne an colpach ach ní rabh sé le fághail aca. Cuireadh an dlighe uirthi. Acht achan ceist a cuireadh uirthi dubhairt sí colpach agus rinne sé feadalach. Síl na daoine nach rabh ciall ar bith ag an bhean agus leigeadh ar shiubháil í.
    Máire Nic Pháidín
    Dunfanaghy, Co. Donegal