School: Mágh Rua (Murroe)

Murroe, Co. Donegal
P. S. Ó Dochartaigh

1. Leigheasannaí
    Tá cuid mhór leigheasannaí ann, seo cionn amháin aca. Nuair a bhí sinneach ort fágh poill uisge i gcarraig agus cuir an tuisge ar an sinneach agus béidh sé ar shiubhail i gcionn coicthighse, Rinne mé féin an leigheas cheadna agus chuaidh sé ar shiubhail. Tá leigheas eile an triuch. Nuair a béadh triuch ort gabh faoi asal trí uaire gach lá ar feadh trí lá agus b'é biseach ort na dhiaidh sin. Dá mbe tú óg agus gan ábalta shiubhail cuireadh duine éiginteacht ar thaobh amhain thú faoi t-asal go dtí duine éiginteacht ar an taobh eile. An leigheas fá choinne bun-ribeach fagh naoi dealgannaí spionnóg agus cuir ar an bun-ribeach naoi h-uaire agus rachaidh sé ar shiubhail na dhiaidh sin. Tá leigheas eile leónta Tá an leigheas ag Tomás Ó Fearraigh. Cuireann sé a lámh n-áit a bhfuil creafóg agus coimleochaidh sé an leónta trí h-uaire, annsin gheobhaidh an duine biseach na dhiaidh sin. Tá bean i Raigh agus tá sí ábalta dualgan a thabhairt amach as do shúil gan an duine a bh'é annsin.
    D'innis Cáit Nic A' Leagha, Cnoc-Glás, DúnFhionnachaidh, Tírchonaill, an sgéal seo damh.
    Bríghid Nic a Leagha