School: Mágh Rua (Murroe)

Murroe, Co. Donegal
P. S. Ó Dochartaigh

1. Sgéal
    Bhí fear ann uair amháin agus bhí seancapall buidhe aige Lá amháin chuaidh sé go dtí an baile mór dhíol sé cupla cloch préataí agus fuair sé trí leath chóróin ortad. Nuair a bhí sé ag teacht na baile bhí eagla air roimhe na gaduidhe. Cheangail sé an t-airgead astuigh in roball an capall. Annsin cuaidh sé ún aonach leis an sean capall buidhe a dhíol. Nuair a bhí sé ar an aonach tamall maith thainig fear tart dinnis sé don fhear go rabh an capall is fárr aige ar an tsaoghal Dubhairt an fear nach rabh, Dubhairt an sean fhear leis go dtuitfeadh leath chóróin as a ruball achan uair a bhuailfeadh sé í. Annsin bhuail an sean fhear an capall agus tuit leath choróin bhuail se í arais agus tuit leath choróin eile Thug an fear ocht gcéad punnta do ar son an capall. Bhuail an fear an sean capall arais agus níor thuit leath coróin amhain. Bhí seisean bocht annsin agus bí an fear eile saidbhir go deire a shaoghal.
    AT1539: Cleverness and Gullibility
    Bríghid Ní Ghearrbhaigh