School: Mágh Rua (Murroe)

Murroe, Co. Donegal
P. S. Ó Dochartaigh

1. Sgéal greannmar
    Bhí bean ann uair amháin agus bhí beirt cailíní aici. Bhí grádh aici fá coinne an ceann i sinne acht ní rabh grádh ar bith aici fá choinne an ceann eile. Lá amháin chuir sí an cailín óg amuigh le sméara dubha a fhagail Tainig sí fad le teach beag agus chuaidh sí isteach, Bhí cuid mhór daoine beaga isteach ins an teach. Bhí giota arán aici agus diarr na daoine beaga an t-arán uirthi. Thug sí dobhtha é. D'innis siad duithe annsin go rabh go leór sméara dubha ar bheinn an toighe. Chuaidh sé amach agus fuair sé cuid mhór ann d'innis siad duithe go mbéadh sí ag éirighe nios deise achán uair a oncadh sí 'sa gloine. Nuair a chuala a mháthair an sgéal chuir sí an cailin eile amuigh. Chuaidh sí go dtí an teach chéadna. D'iarr na daoine beaga an t-arán uirthi acht ní thabhairfeadh sí dóbhtha é. D'innis siad duithe go mbéadh sí ag eirighe níos greannmhar achán lá. Chuaidh sí na bhaile agus d'éirighe sí comh greanmhar sin go dtí 'sa deire chuir a mháthair í i bhfolach.
    Máire Nic Pháidín
    Anna Nic Pháidín