School: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Donegal
Máire C. Ní Choileáin

1. (continued from previous page)
    fhathaigh. Bhí achan sgread ag an fháthach agus thárraing a mháthair aníos ag taobh na teineadh. Chumail sí é le sop cothain é. Tárraing an táilliúr aníos fosta agus thoisigh sé leigint air fein go rabh sé sgreadaigh.
    D’fiosruigh an fáthach do caidé mar “ bhí sé. “Ó! tá mé cómhair a bheith séid ach tharlaig seo damhsa uair amhain eile ann mo shaoghal agus rois mé aníos mo bholg.
    “An dtiocfadh leat sin a dheánamh anois”, arsa’n fáthach. “Leoga thiocfadh”. Thárraing sé amach an [nudeog]? Agus rois sé an rac agus tháinig an brachan amach as”. Is truagh Dhia”! nach ndeán tú sin liomsa arsa’n fáthach” Dheánfaidh cinnte” arsa’n táilliúr agus rois sé bolg an fhathach agus thuit an fáthach marbh Bhí an mháthair ar [mire]? annsin agus lean sí an táilliúr. Bhí an táilliúr comh easgaidh agus go rabh sé o thaobh go taobh an toighe le leim.
    Thuit an mhathair i luige i lár an toighe. Thug an táilliúr
    AT1062: Throwing the Stone