School: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Donegal
Máire C. Ní Choileáin

1. (continued from previous page)
    sé ar a bhróig. Bain an bróg de agus líon é lán de’n uisge agus ar shiubhal leis go cuáirt Ríogh Uí Dhómhnaill.
    Nuair a thárraing sé ar an dún, tcí sé roimhe na slóighte daóiní. Connaictheas do go rabh a turas i-n ascaid agus gur marbh a bhí an ríogan óg, ach nuair a tháinig sé ní budh ndeire do’n toigh chonnaic sé gur [liaigh]? Uilig a bhí ann ag brúghadh a chéile agus ag iarraidh fághail isteach. Nuair a chonnaic siad eisean ag teacht agus a leath - bhróg ar iomchur leis, toisigh deireadh aca gháiridhe, agus rith duine a bhí ‘un tosaigh suas an staighre leis an sgeul a’ innse.
    Cé atá ann? arsa’n bhean a bhí breoidhte nuair a buaileadh an doras aicí. “Tá” arsa’n liagh, doctúr óg mise agus tá na cómhgaire leis n-a leath - bhróg agus ní leigfear isteach é. “Maire” arsa sise, tá sibhse uilig ag clamhsan fan doras, sin leis na bliadhantaibh agus ní teárn sibh mórán maithe damhsa agus
    AT0613: The Two Travelers (Truth and Falsehood)
    Máire Ní Choileáin